Het Toonkunstkoor Enschede werd 7 april 1896 opgericht als afdeling van de landelijke Maatschappij tot bevordering der Toonkunst, tegenwoordig bekend als Vereniging Toonkunst Nederland. Het repertoire bestaat uit grote klassieke werken zoals de Johannes Passion van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, die Jahreszeiten van Haydn, maar ook werken van componisten als Brahms, Puccini, Rossini, Britten, Poulenc, Vivaldi, Fauré, Stravinsky en Gounod werden uitgevoerd.

Het koor bestaat uit ongeveer 60 geoefende amateurzangers, onder begeleiding van dirigent Iassen Raykov en pianiste Sofia Vasheruk. Ongeveer tweemaal per jaar is er een uitvoering, met professionele instrumentale begeleiding en gerenommeerde solisten. Ter voorbereiding op een concert worden soms extra repetitie-zaterdagen georganiseerd.


Welkom aan nieuwe leden

Om er achter te komen of u zich in ons koor thuisvoelt, kunt u geheel vrijblijvend aan enkele repetities deelnemen. Kom gerust een paar keer luisteren en meezingen tijdens onze repetitie. Als u het van tevoren even laat weten, dan zijn we op uw komst voorbereid en kunnen we u meteen wegwijs maken. Een kort mailtje naar secretariaat@toonkunstenschede.nl is voldoende. Meekomen met een koorlid kan natuurlijk ook.

Bij het lidmaatschap hoort een stemtest, de dirigent beoordeelt daarbij vooral uw stempotentie en geeft advies over hoe u uw stem verder kunt ontwikkelen.

We repeteren elke maandagavond, met uitzondering van de schoolvakanties, van 20:00 tot 22:00 uur en rond 21.00 uur is er een pauze. De repetities zijn in de Paulusschool, Regulusstraat 8, 7521DX Enschede.

De contributie bedraagt € 25,-- per maand.


Een actief koor

Toonkunstkoor Enschede werkt aan vernieuwing en kwaliteit. Dat kan omdat er vele leden zijn die zich actief inzetten voor ons koor, bijvoorbeeld als lid van één van de commissies.

Het bestuur is blij met de vele actieve koorleden en wil haar waardering voor hun bijdrage graag laten blijken. Daarom reikt zij elk jaar aan één van die actieve leden een prachtige wisseltrofee uit: de Kolibrie. Een hele eer, want de kolibrie is een bijzonder en zeer verdienstelijk vogeltje. De Kolibrie is vervaardigd door Dorien Boekhout.


Iassen Raykov is een veelzijdig musicus. In zijn geboorteland Bulgarije studeerde hij piano, onder meer bij Dimo Dimov aan het Staatsconservatorium in Sofia. Hij kwam naar Nederland om zijn piano studie te vervolgen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Gert Jan Vermeulen en Marcel Baudet. In die tijd studeerde hij ook koordirectie bij Jos Vermunt, Daniël Reuss, Hans van den Hombergh en Jos van Veldhoven aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en orkestdirectie bij Kerry Woodward aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede. Behalve pianist en koordirigent is Iassen Raykov zelf een niet onverdienstelijk zanger. Hij heeft jarenlang bij Vocaal Ensemble Exicon gezongen en treedt incidenteel op als solist.

Zijn dirigeerstijl is in de pers omschreven als 'soms ingetogen en dan weer flamboyant' waarmee hij zijn zangers 'op een letterlijk betoverende wijze onder controle heeft', met 'discipline', 'concentratie' en 'perfectie'. Iassen Raykov heeft ook diverse werken voor koor gecomponeerd.


Sofia Vasheruk werd geboren in Moskou, in een familie van muzikanten. Zo is haar vader koordirigent in de Russische hoofdstad.

Ze studeerde aan de Gnessins Music School en aan het Chopin's College in Moskou. In Nederland rondde ze haar studie aan het Artez Conservatorium 'cum laude' af bij Professor Michaïl Markov.

Sofia nam deel aan verschilende masterclasses in Europa, waaronder een bij de beroemde 'Scuola di musica di Fiesole'. Hier volgde ze ook met succes een postdoctorale opleiding bij Elisso Virsaladze.
Ze neemt regelmatig deel aan muziekfestivals, in binnen en buitenland. Als solopianiste won ze al vele internationale concoursen.

Daarnaast is Sofia pianodocent (Kaliber kunstenschool, Academia Musica), en actief lid van verschillende kamermuziekensembles.

Meer informatie over haar concertagenda, opnames en repertoire vindt u op www.vasheruk.com of youtube.com/sofiavasheruk/