Het Toonkunstkoor Enschede werd 7 april 1896 opgericht als afdeling van de landelijke Maatschappij tot bevordering der Toonkunst, tegenwoordig bekend als Vereniging Toonkunst Nederland. Het repertoire bestaat uit grote klassieke werken zoals de Johannes Passion van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, die Jahreszeiten van Haydn, maar ook werken van componisten als Brahms, Puccini, Rossini, Britten, Poulenc, Vivaldi, Fauré, Stravinsky en Gounod werden uitgevoerd.

Het koor bestaat uit ongeveer 80 geoefende amateurzangers, onder professionele begeleiding van dirigent Jacco Camphens en pianist Jeroen Hulshof. Ongeveer tweemaal per jaar is er een uitvoering, met professionele instrumentale begeleiding en gerenommeerde solisten. Ter voorbereiding op een concert worden soms extra repetitie-zaterdagen georganiseerd.


Welkom aan nieuwe leden

Om er achter te komen of u zich in ons koor thuisvoelt kunt u geheel vrijblijvend aan enkele repetities deelnemen. Kom gerust een paar keer luisteren en meezingen tijdens onze repetitie. Als u van tevoren dit voornemen even laat weten zijn we op uw komst voorbereid en kunnen we u meteen wegwijs maken. Een kort mailtje naar secretariaat@toonkunstenschede.nl is voldoende. Meekomen met een koorlid kan natuurlijk ook.

Bij het lidmaatschap hoort een stemtest, de dirigent beoordeelt daarbij vooral uw stempotentie en geeft advies over hoe u uw stem verder kunt ontwikkelen. Laat deze stemtest echter geen beletsel zijn bij het overwegen lid te willen worden. Wanneer u enigszins in staat bent thuis uw partij te oefenen, dit kan ook met behulp van oefenmateriaal van cd of via de computer, is er in overleg met de dirigent veel mogelijk.

We repeteren elke maandagavond, met uitzondering van de schoolvakanties, van 20:00 tot 22:00 uur en rond 21.00 uur is er een kwartier pauze. De repetities vinden plaats in één van de vestigingen van het Bonhoeffercollege: Van der Waalslaan 35, 7535 CN Enschede (zie kaart hieronder). De contributie bedraagt € 22,-- per maand en hierbij is koffie of thee in de pauze inbegrepen.


Een actief koor

Toonkunstkoor Enschede werkt aan vernieuwing en kwaliteit. Dat kan omdat er vele leden zijn die zich actief inzetten voor ons koor, bijvoorbeeld als lid van één van de commissies.

Het bestuur is blij met de vele actieve koorleden en wil haar waardering voor hun bijdrage graag laten blijken. Daarom reikt zij elk jaar aan één van die actieve leden een prachtige wisseltrofee uit: de Kolibrie. Een hele eer, want de kolibrie is een bijzonder en zeer verdienstelijk vogeltje. De Kolibrie is vervaardigd door Dorien Boekhout.


Jacco Camphens (1969) studeerde schoolmuziek en koordirectie bij Kees Stolwijk aan het conservatorium in Enschede. Sinds 1990 is hij werkzaam als dirigent bij verschillende koren, orkesten en ensembles met wisselende samenstelling waaronder voornamelijk oratorium- en kamerkoren. Daarnaast werkt hij als docent muziek en culturele en kunstzinnige vorming in het voortgezet onderwijs. Tijdens en na zijn studie volgde hij koor- en orkestdirectielessen en cursussen bij Chris Fictoor, Daan Admiraal, Hans van den Hombergh, Ger Vos en Daniel Reuss.

Zijn uitgangspunt bij het dirigeren van zijn koren is en zal altijd het verhaal zijn. Hij beschouwt het als zijn taak om door het verhaal koorzangers en publiek de illusie te geven deel van de compositie, deel van de geschiedenis, te zijn. Dankzij zijn goede zangstem is hij in staat koorleden op een zingende manier te instrueren en te enthousiasmeren.

Jacco heeft toonkunstkoren en kamerkoren in Doetinchem, Winterswijk, Arnhem en Assen onder zijn hoede gehad. Hij is dirigent van het Koninklijk Hengelo's Mannenkoor en is sinds 1997 artistiek leider van Toonkunst Enschede. Met deze en andere koren voerde hij verschillende werken, missen en passies uit van componisten zoals Fauré, Duruflé, Mozart, Bach, Puccini, Barbe, Rossini, Mendelssohn e.a. Hij dirigeerde talrijke orkesten, waaronder het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Het Anghiari Ensemble, een professioneel ensemble bestaande uit instrumentalisten en zangers, voerde onlangs onder zijn leiding een aantal Bach-cantates uit op basis van het principe ‘one voice per part'; dit naar aanleiding van de idee dat de muziek van Bach in Bachs tijd door een zeer klein ensemble werd uitgevoerd.
Hij werkt veel samen met het Resonet Ensemble, een groep zeer enthousiaste musici die zich hebben toegelegd op het uitvoeren van de muziek van Johann Sebastian Bach. Met dit ensemble voert hij regelmatig de grote oratoria van Bach uit.

In 2006 startte hij zijn eigen projectkoor, Camena. Een groep zeer enthousiaste zangers en zangeressen vonden elkaar bij het uitvoeren van het motet Jesu meine Freude en Psalm 42 van Mendelssohn. Dit resulteerde in het oprichting van de Stichting Camena waar dit projectkoor onderdeel van is. De stichting stelt zich te doel twee maal per jaar een concert te geven met ‘geschoolde' zangers. Zo werden onder andere werken van Bach, Zelenka en Tavener uitgevoerd met als hoogtepunt een aantal uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium in 2008 in Nederland en Duitsland (Ahlener Zeitung, Münsterland: "...mitreiβenden Tempi und der tänzerisch eleganten Interpretation Camphens", "...und zurück blieb pure Schönheit, transparente Eleganz").

Ter gelegenheid van zijn 20-jarig jubileum als dirigent bij Toonkunst Enschede, ontving Jacco het bronzen beeldje 'Dirigentje'. Dit kunstwerk werd gemaakt door één van onze bassen, Frans Tiessen. Het is goed te zien, dat de kunstenaar jarenlang goed naar de dirigent gekeken heeft, en de dynamiek van het dirigentenwerk preachtig heeft weten om te zetten.


Het koor heeft een vaste repetitor, Jeroen Hulshof. Jeroen begeleidt het koor tijdens de repetities, en is ook vaak als begeleider of solist te horen tijdens onze concerten, op piano of orgel. Geboren in 1982 begon hij op 5-jarige leeftijd met pianolessen. Na jaren van privelessen volgde hij op 17-jarige leeftijd de vooropleiding van het Conservatorium bij Pierre Ruhlmann. Na de vooropleiding begon hij aan de eerstefaseopleiding Piano.

In 2001 won hij een tweede prijs op het Prinses Christina Concours. De eerstefaseopleiding Piano heeft hij in 2004 succesvol afgesloten en die voor Orgel in 2006. Tijdens zijn tweedefasestudie Piano aan de Messiaen Academie heeft hij drie maanden piano solo en kamermuziek gestudeerd aan het Rimsky-Korsakoff conservatorium te Sint Petersburg bij respectievelijk Igor Uryash en Evgeny Isotov. Hij is afgestudeerd aan de Messiaen Academie met onder andere het Tweede Pianoconcert van S. Rachmaninov met orkest.

Jeroen Hulshof heeft recitals gespeeld in binnen- en buitenland, waaronder Duitsland, Frankrijk en Rusland. Hij speelde in 2007 als finalist op het Grachtenfestival Concours in Amsterdam. In diezelfde zomer trad hij in Praag op bij een kunstexpositie in het Praha City Center en in het Agnes Klooster voor personeel van de Nederlandse ambassade ter gelegenheid van Prinsjesdag.


Onze huidige dirigent Jacco Camphens heeft aangegeven te gaan stoppen. Gelukkig blijft hij in elk geval nog tot en met het Requiem van Mozart, op 17 mei 2020. Dat betekent dat we op zoek gaan naar een nieuw dirigent.

Klik hier [118 KB] voor de profielschets en meer informatie over de wervings- en selectieprocedure.